Uprkos sve većem broju električnih modela i hibridni verzija svojih “klasičnih” automobila, češki proizvođać ne odustaje od moćnih dizelaša.

 

Sportska verzija Škode Octavije dobila je najsnažniji dizel motor do sada ugrađen u taj model. Moćnijem 2.0 TSI turbo-benzincu sa 245KS, hibridnoj i CNG verziji, pridružuje se dvolitarski TDI motorom sa 197 “konja”.

 

 

Najsnažnija Octavia dobila najsnažniji dizel motor

 

Iako je slabiji od TSI benzinca, pametno osmišljena konstrukcija, lagani aluminijumski blok, snažan obrtni momenat, sedmostepeni DSG menjač sa kratkim stepenima prenosima i novo lakše kvačilo omogućavaju mu isto tako dobre performase.

 

Prenos snage se vrši na sva četiri točka, a novi elektronski sistemi reaguju brže, omogućavajući da se snaga motora prenosi tamo gde je najpotrebnija. Tako, na primer, kada se nova Octavia vRS nađe u krivini, elektronika peraspoređuje snagu na spoljne točkove, kako bi automobil brže i stabilnije prošao kroz krivinu.

 

Najsnažnija Octavia dobila najsnažniji dizel motor

 

Vizuelno, dizel se ne razlikuje mnogo od ostalih verzija Octavije vRS. Sve imaju iste agresivnije prednje i zadnje branike sa difuzorima vazduha, crne retrovizore i sportske detalje duž karoserije, uključujući i zadnji difuzor i “repni” spojler.

 

Sporski karakter ogleda se i u hromiranim izduvnim cevima i posebnim aluminijumskim felnama.

 

 

izvor: Telegraf.rs