Grad Ingolštat, u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, poslužiće kao poligon za testiranje lokalnog saobraćaja u budućnosti. Zbog toga je evropski proizvođač aviona “Erbas” na trgu ispred Gradske većnice predstavio “CityAirbus”.

leteci-taksi
FOTO: AIRBUS.COM / PROMO

Baš kao i konkurentska firma “Boing”, kompanija vidi vazdušni taksi kao alternativu drumskim taksi-vozilima, autobusima i metrou, pre svega u milionskim gradovima.

 

Ingolštat je jedan od probnih regiona evropske incijative “Urban Air Mobility”, koja je zadužena za pripremu korišćenja putničkih dronova u gradskom okruženju. Mini erbas sa četiri sedišta i dva rotora radi na električni pogon, a prvi put će poleteti sa poligona u susednom Mančingu, gde će sredinom godine početi testiranje u praksi. Letovi iznad urbanih područja za sada još nisu mogući, zato što letelice nisu registrovane.

 

Novi vazdušni taksi konstruisan je u poslednje dve godine u Erbasovoj fabrici helikoptera u Donauvertu, u Švabiji (Bavarska). “Boing” je još u januaru u SAD obavio probni let prototipa autonomnog električnog vazdušnog taksija.

 

leteci-taksi
FOTO: TANJUG/AP

 

Pored avio-industrije, i industrija automobila u letećem taksiju vidi šansu za razvoj u budućnosti.

 

Zbog toga je kompanija “Dajmler” investirala u startap kompaniju “Volocopter”, koji vidi kao sredstvo za redovan prevoz od centra grada do aerodroma u okolini. Aerodrom u Frankfurtu trentuno analizira projekat “Volokopter”.

 

– Cilj nam je da dronovi i leteći taksiji iz laboratorije dospeju u vazduh – izjavio je Andreas Šojer, nemački ministar za saobraćaj i infrastrukturu.

 

Novi leteći uređaj treba posmatrati kao konkurenciju putničkom automobilskom saobraćaju ili javnom saobraćaju, a ne klasičnom avio-saobraćaju. “CityAirbus” ima dolet od 50 kilometara i kreće se brzinom od maksimalnih 120 km/h.

 

– Takve letelice verovatno neće leteti od grada do grada – objašnjava Grebor fon Kurzel, portparol “Erbasa”.

 

On ističe da naziv “vazdušni taksi” navodi na pogrešne zaključke, jer nije reč o taksiju. “CityAirbus” će se verovatno koristiti samo na tačno određenim rutama od jedne tačke do druge.

 

– Nećete moći da letite kao pojedinac – objašnjava Kurzel.

 

Prema procenama “Erbasa”, evropski propisi za njihovo korišćenje biće uvedeni najranije sredinom naredne decenije.

 

 

izvor: blic