Motor koji je mnogo puta dokazao svoju robusnost i kvalitet, ukoliko je redovno i pravilo održavan, zaista deluje kao potpuno neuništiv…

 

Legendarni Volkswagenov turbodizelaš zapremine 1,9 litara veoma je popularan motor na ovim balkanskim prostorima, pa se zato i može naći u velikoj većini polovnjaka i dobrom delu nešto novijih TDI modela sa znakom Audija, Škode, Seata i VW-a, koji se kreću našim ulicama i putevima.

 

Koliko legendarni VW 1.9tdi izgubi "konja" posle 20 godina i 700.000 pređenih kilometara?
Foto: Shutterstock

 

Poznat po tome da može da ide i na lož ulje, ovaj motor je mnogo puta dokazao svoju robusnost i kvalitet u eksploataciji, a ukoliko je redovno i pravilo održavan i sposobnost da, tokom svog životnog veka, prevali zaista veliku kilometražu.

 

Jedan baš takav, dvadesetak godina star, našao se ispod haube jedne Škode Octavije sa 700.000 pređenih kilometara na “cajgeru”, koju su pre nekog vremena autori YouTube kanala Car Throttle podvrgli merenju snage, na bi li ustanovili koliko ga je “konja” napustilo sa tokom tako duge eksploatacije.

 

Ova Octavia je, pre dve decnije, iz fabrike izašla sa motorom koji je razvijao tačno 90 konjskih snaga, ali ju je tadašnji vlasnik, 9 godina kasnije “čipovao”, pa je reprogramiranjem upravljačke jedinice motore (ECU) dodatno tjunirana na čak 112 “konja”.

 

Sada se, posle 20 godina eksploatacije i respektabilne prevaljene kilometraže, Octavia našla na valjcima dinamometra, gde je merenje snage motora pokazalo zaista neverovatan rezultat – 106,8 konjskih snaga! To znači da je “neuništivi” dizelaš “kalirao” samo 5 konjskih snaga!

 

Osim toga, poptuno je fascinantan podatak da su, uz dobro održavanje, uprkos ogromnom broju pređenih kilometara i dodatnom opterećenju čip tjuningom, fabrički turbo punjač i kompletan izduvni sistem još uvek potpuno ispravni.

 

 

izvor: Telegraf.rs