Prvi performance hibrid brenda Mercedes-AMG ulazi u serijsku proizvodnju i oslanja se na tehnologije iz Formule 1.

 

Svetska premijera prvog performance hibrida brenda Mercedes-AMG

 

Koncept uključuje prepoznatljiv raspored pogona sa elektromotorom na zadnjoj osovini, kao i interno razvijenu bateriju visokih performansi. Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE (ponderisana, kombinovana potrošnja goriva: 8.6 l/100 km; ponderisana, kombinovana CO2 emisija: 196 g/km; ponderisana potrošnja energije10.3 kWh/100 km)[1] kombinuje vrhunske performanse i impresivnu dinamiku u vožnji sa maksimalnom efikasnošću zahvaljujući posebnom pogonskom sklopu. Model E PERFORMANCE tako prenosi AMG DNK vozačkih performansi u elektrifikovanu budućnost.

 

Kombinacija 4.0-litarskog V8 biturbo motora i električnog motora generiše snagu od 620 kW (843 kS) i maksimalni obrtni momenat veći od 1,400 Nm. Trenutni odziv električnog pogona na zadnjoj osovini, brzo povećanje obrtnog momenta i poboljšana raspodela težine stvaraju novo, visokodinamično iskustvo u vožnji. Kao i u Formuli 1, baterija je posebno dizajnirana za brzu isporuku i potrošnju energije. Električni domet od 12 kilometara omogućava praktični operativni radijus, na primer u gradu ili u stambenim područjima. Mercedes-AMG napreduje u komunikaciji o elektrifikaciji sa svojim brend ambasadorom will.i.am; svetski poznat muzičar i višestruki dobitnik Gremi nagrada protagonista je marketinške kampanje “Sve, samo ne tih“. On nije samo doprineo konceptu, već je napisao i ekskluzivnu pesmu za video.

 

Svetska premijera prvog performance hibrida brenda Mercedes-AMG

 

“Sa novim Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE prenosimo DNK našeg brenda u elektrifikovanu budućnost. Mi sledimo sopstveni tehnički put, što je uvek činilo AMG posebnim i poželjnim. U potpunosti razvijen u Afalterbahu, performance hibrid nudi fascinantan nivo dinamike u vožnji i sa pravom nosi oznaku naše nove tehnologije E PERFORMANCE. Osim novim konceptom otvaramo se i novim ciljnim grupama koje će Mercedes-AMG doživeti kao luksuzni brend performansi 21. veka. Naš odlazak u elektrifikaciju tipičnu za AMG brend prati velika kampanja. Oduševljen sam što smo za ovo uspeli da pridobijemo i posebnog partnera u vidu superzvezde will.i.am, koga smo uspeli da inspirišemo našom tehnologijom”, kaže Philipp Schiemer, Predsednik Borda menadžmenta kompanije Mercedes-AMG GmbH.

 

“Mercedes-AMG se oduvek zalagao za vrhunske performanse i maksimalnu dinamiku vožnje. U razvoju naše hibridne strategije E PERFORMANCE, stoga je od početka bilo jasno da ćemo slediti samostalni koncept za AMG koji kombinuje naše osnovne vrednosti brenda sa visokom efikasnošću. U serijsku proizvodnju sada ulazi Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE. Raspored motora sa unutrašnjim sagorevanjem na prednjoj osovini i električnim pogonom na zadnjoj, nudi brojne prednosti. Optimizovana raspodela težine, najbolje moguće korišćenje obrtnog momenta i veoma brza isporuka snage obećava dinamiku vožnje na najvišem nivou. Ovome se dodaje i baterija visokih performansi koja je razvijena interno, i ima dvostruko veću gustinu snage od konvencionalnih pogonskih baterija i, kao i mnoge druge komponente, inspirisana je tehnologijom iz Formule 1”, kaže Jochen Hermann, Chief Technical Officer Mercedes-AMG GmbH.

 

Svetska premijera prvog performance hibrida brenda Mercedes-AMG

 

Izražajan dizajn sa upečatljivim prednjim branikom
Izražajan dizajn sa niskom prednjim delom, snažnim telom, niskom kabinom i dinamičnim izuzetnim detaljima fastback vozila naglašava sportske gene coupe-a sa četvoro vrata. Još jedna upečatljiva karakteristika je prednji branik, koji se zasniva na dizajnu AMG GT sa dvoje vrata. Izgleda kao da je izliven iz jednog kalupa i homogeno se uklapa u dinamički dizajn celokupnog vozila. Ulazi za spoljni vazduh su širi i usmereniji ka centru automobila. Protok vazduha se usmerava ka hladnjacima u koševima točkova pomoću tri vertikalna zakrilca.

 

Ekskluzivne karakteristike pozadi su zadnji branik sa integrisanim poklopcem za punjenje i oznaka modela označena crvenom bojom. Sa hibridom, AMG takođe predstavlja spolja korugirane (nabrane) trapezoidne duple izduvne cevi. Znak “E PERFORMANCE” označava hibridni pogon. Kao i u čitavoj seriji modela, za hibridnu verziju dostupne su brojne boje i karakteristike opreme. Na primer, postoje četiri mat boje, pet metalik i dve nemetalik. Osim toga, postoji sedam novih lakova iz proširenog raspona prilagođavanja. Spoljašnji dizajn može se dodatno naglasiti novim AMG Night Package II ili kombinacijom paketa Night Package and Carbon Package. Osim toga, tu si i novi točkovi od lakih legura od 20 i 21 inča, svaki u dve varijante boja. Ekskluzivno Edition izdanje takođe je dostupno za hibrid performance modele.

 

Svetska premijera prvog performance hibrida brenda Mercedes-AMG

 

Kao nova perjanica serije modela, AMG GT 63 S E PERFORMANCE je posebno opremljen. Dobio je sve nadogradnje najnovijeg dizajna, poput AMG RIDE CONTROL+ ogibljenja sa novim sistemom prigušivanja. U standardnoj opremi se nalaze i prilagođeni AMG keramički kompozitni kočioni sistem visokih performansi i MBUX multimedijalni sistem sa posebnim ekranima.

 

MBUX multimedijalni sistem sa ekranima specifičnim za hibride
Standardno ugrađen Widescreen Cockpit ekran sadrži MBUX multimedijalni sistem sa AMG hibrid-specifičnim ekranima i funkcijama. U instrument tabli, vozač može pročitati električni domet, potrošnju energije, izlaznu snagu i obrtni momenat elektromotora i temperature baterije i elektromotora. Visokokvalitetna grafika na multimedijalnom ekranu vizualizuje protok snage celog pogonskog sistema, snagu, obrtni momenat i temperature elektro-motora, kao i temperaturu baterije. Putnici na zadnjim sedištima dobijaju informacije o protoku energije, kao i snazi i obrtnom momentu elektromotora na svom opciono dostupnom multimedijalnom ekranu.

 

AMG Performance volan u dizajnu sa duplim kracima
Standardno dostupan AMG Performance volan takođe nudi opipljivu i vidljivu dodatnu vrednost, sa svojim prepoznatljivim dizajnom sa duplim kracima i neprimetno integrisanim tasterima. Tri zaobljena dvostruka kraka kombinuju stabilnost i lakoću. Okrugli AMG tasteri na upravljaču impresioniraju sjajnim ekranima i savršenom logikom okretanja i pritiska. Ovo omogućava kontrolu važnih funkcija i svih režima vožnje bez skidanja ruku sa upravljača. Kao nova funkcija, moguće je izabrati nivoe rekuperacije hibridnog pogona pomoću tastera na volanu.

 

U unutrašnjosti su dostupni mnogi individualni izbori. Ekskluzivne boje naglašavaju sportsku ili luksuznu stranu vodećeg modela – na primer, nova kombinacija ekskluzivne nappa kože u titanium sivo-bisernoj/crnoj boji sa kontrasnim šivenjem u žutoj boji ili fina ekskluzivna nappa koža u truffle braon/crnoj boji u završnom sloju STYLE (dijamantski šav). Pored toga, još pet boja u ekskluzivnoj nappa koži STYLE proširuju portfolio enterijera: sienna braon, classic crvena, yacht plava, deep bela and neva siva. Prednja i zadnja sedišta su potpuno monohromatska u odgovarajućoj boji opreme, kao i nasloni za ruke na vratima i obruču volana.

 

Detalji Performance hibrid pogona specifičnog za AMG: motor sa sagorevanjem napred, elektromotor pozadi
U modelu AMG GT 63 S E PERFORMANCE, 4.0-litrski V8 biturbo motor kombinovan je sa sinhronim elektromotorom sa stalnom pobudom, baterijom visokih performansi razvijenom u Afalterbahu i potpuno promenljivim sistemom pogona na sve točkove AMG Performance 4MATIC+. Kombinacija 4.0-litrskog V8 biturbo motora i elektromotora generiše snagu od 620 kW (843 kS) i maksimalni obrtni momenat veći od 1,400 Nm. Vozne performanse najsnažnijeg serijskog vozila iz Afalterbaha do sada su impresivne: ubrzanje od mirovanja do 100 km/h traje samo 2,9 sekundi, a 200 km/h se postiže za manje od 10 sekundi. Ubrzanje se završava na 316 km/h.

 

Elektromotor snage 150 kW (204 hp) je pozicioniran na zadnju osovinu, gde je integrisan sa dvostepenim menjačem sa električnim kontrolisanim zadnjim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem u kompaktnoj pogonskoj jedinici (EDU). Stručnjaci ovaj raspored nazivaju P3 hibridom. Lagana baterija visokih performansi se takođe nalazi u zadnjem delu zadnje osovine. Ovaj kompaktni dizajn ima brojne prednosti:

Električni motor deluje direktno na zadnju osovinu i zbog toga može da pretvori svoju snagu direktnije u pogon – za dodatnu podršku prilikom polaska, ubrzavanja ili preticanja.
Snaga elektromotora se uvek može primeniti sa punim obrtnim momentom, stoga je posebno agilno kretanje moguće.
Pored toga, vozač odmah doživljava primetno povećanje performansi zahvaljujući integrisanom, elektronski kontrolisanom zadnjem diferencijalu sa ograničenim proklizavanjem: hibridni model je još agilniji prilikom ubrzavanja iz krivina, a pruža veću trakciju, a samim tim i veću bezbednost u vožnji.
Kako se klizanje na zadnjoj osovini povećava, pogonska snaga elektromotora se prenosi na prednje točkove kada je potrebna veća trakcija. Ovo se ostvaruje mehaničkom vezom kardanom i pogonskim osovinama prednjih točkova.
Pozicioniranje na zadnjoj osovini poboljšava raspodelu težine kao i raspodelu opterećenja osovina u vozilu i na taj način čini osnovu za izuzetnu upravljivost.
AMG koncept nudi veoma visoku efikasnost regeneracije, jer sistem dozvoljava samo minimalne mehaničke i hidraulične gubitke motora i prenosa.
Automatizovani dvobrzinski menjač na zadnjoj osovini sa svojim podešenim odnosom brzine osigurava opseg rada od visokog obrtnog momenta neophodnog za pokretanje vozila do bezbednog prenosa snage na većim brzinama. Električni aktuator aktivira drugu brzinu najkasnije oko 140 km/h, što odgovara maksimalnoj brzini električnog motora od oko 13.500 obr
Povećanjem performansi ugradnjom dodatnog elektromotora, razvojni tim je takođe uspeo da istovremeno poboljša efikasnost celog vozila – i u isto vreme postigne niže emisije, kao i manju potrošnju goriva.
Inspirisana Formulom 1, razvijena u Afalterbahu: AMG baterija visokih performansi
Prilikom definisanja strategije elektrifikacije, od samog početka je bilo jasno da će sve suštinske komponente biti razvijene u Afalterbahu. U srcu ovoga je AMG baterija visokih performansi (HPB). Razvoj ove litijum-jonske baterije inspirisan je tehnologijama koje su se već dokazale u najtežim uslovima u Mercedes-AMG Petronas F1 timu Formule 1 hibridnih trkačkih automobila. Tokom razvoja, došlo je do žive razmene stručnih znanja između radionice za motore High Performance Powertrains (HPP) Formule 1 u Briksvortu i Mercedes-AMG u Afalterbahu. AMG baterija visokih performansi kombinuje visoku snagu koja se može često zahtevati uzastopno uz malu težinu kako bi se povećale ukupne performanse vozila. Konstrukcija omogućava brzo crpljenje energije i ujedno veliku gustinu energije. To znači da tokom živahne vožnje na brdovitom terenu, na primer, vozači mogu odmah po zahtevu dobiti punu snagu na uzbrdici bez ustezanja, dok je regeneracija tokom vožnje nizbrdo veoma visoka.

 

Stalna izlazna snaga od 70 kW uz kratkotrajne vrhunce od 150 kW
Baterija visokih performansi AMG GT 63 S E PERFORMANCE ima kapacitet od 6,1 kWh uz stalnu isporuku snage od 70 kW i kratkotrajnu mogućnost isporuke snage od 150 kW u trajanju od 10 sekundi. Mala težina baterije od svega 89 kilograma omogućena je visokom gustinom snage od 1,7 kW/kg. Poređenja radi: konvencionalne baterije bez direktnog hlađenja ćelija postižu svega polovinu ove cifre. Punjenje baterije je moguće preko AC punjača od 3,7 kW, na stanici za punjenje, preko Wallbox-a ili pomoću utičnice u vašoj kući. Baterija je projektovana da obezbedi isporuku velike snage i povlačenje velikih struja i nije projektovana za ostvarenje najvećeg mogućeg dometa na električni pogon. Ipak, električni domet od 12 kilometara omogućava praktičan operativni radijus, na primer za tihu vožnju bez emisije Vašeg stana do periferije grada ili autoputa.

 

Proboj u inovaciji: direktno hlađenje ćelija baterije
Osnova za visoke performanse AMG baterije napona 400 volt-i je u inovativnom rešenju direktnog hlađenja ćelija: po prvi put, visokotehnološka rashladna tečnost koja ne provodi struju teče oko svih 560 ćelija i pojedinačno hladi svaku od njih. Svakoj bateriji je potrebna određena temperatura kako bi pružila optimalnu isporuku energije. Ako baterija postane previše hladna ili pretopla, ona može povremeno primetno izgubiti snagu, ili se mora regulisati snaga koja se crpi kako bi se sprečilo termičko oštećenje baterije. Stoga ujednačena temperatura baterije ima odlučujući uticaj na njene performanse, vek korišćenja i bezbednost. Konvencionalni sistemi za hlađenje, koji bateriju hlade samo vazduhom ili celokupnu bateriju hlade indirektno rashladnom tečnošću, brzo dostižu svoje granice – pogotovo zato što se zahtevi stalno povećavaju zbog pojave ćelija sa većom gustinom energije. Ukoliko upravljanje temperaturom baterije ne vrši svoju funkciju optimalno baterija je u opasnosti da prerano ostari i izgubi deo svog kapaciteta.

 

Za potrebe direktnog hlađenja, AMG specijalisti su morali da razviju nove module za hlađenje koji su tanki samo milimetar. Oko 14 litara rashladne tečnosti cirkuliše od vrha do dna kroz celu bateriju pored svake ćelije uz pomoć posebno razvijene električne pumpe visokih performansi, i zatim kroz zaseban izmenjivač toplote ulja/vode koji je ugrađen direktno na bateriju. Na ovaj način se toplota sprovodi u jedan od dva kruga niske temperature (LT) vozila, a odatle do LT hladnjaka na prednjem delu automobila gde se oslobađa u spoljašnji vazduh. Sistem je dizajniran da obezbedi ravnomernu raspodelu toplote u bateriji.

 

Rezultat toga je da je temperatura baterije uvek u okviru stalne optimalne operativne temperature u proseku oko 45 stepeni Celzijusa, bez obzira koliko se često puni ili prazni. Može se desiti da će se prosečna temperatura baterije premašiti prilikom vožnje velikom brzinom. Mehanizmi zaštite su stoga konfigurisani tako da se maksimalne performanse mogu uvek dobiti iz baterije, a nivo temperature će naknadno biti snižen direktnim hlađenjem. Konvencionalni sistemi za hlađenje ne mogu da se nose sa tim, a baterije ne mogu u potpunosti da iskoristite svoj potencijal. To nije slučaj sa AMG baterijom visokih performansi: čak i tokom brzih krugova u hibridnom režimu na trkačkoj stazi, gde su ubrzavanja (baterija se prazni) i usporavanja (baterija se puni) česta pojava, sistem za skladištenje energije zadržava visok nivo performansi.

 

Samo efikasno direktno hlađenje omogućava korišćenje ćelija sa veoma velikom gustinom snage. Zahvaljujući ovom individualnom rešenju, baterijski sistem je posebno lagan i kompaktan. Mala težina je takođe posledica koncepta kolektorskog voda koji štedi materijal, i lagane, ali jake strukture aluminijumskog kućišta, koje obezbeđuje najviši nivo bezbednosti.

 

Strategija rada: maksimalni električni pogon uvek dostupan
Osnovna operativna strategija izvedena je iz hibridnog izvora snage (powerpack-a) trkačkog automobila Mercedes-AMG Petronas Formula 1. Kao i kod vrhunske klase vozila u moto-sportu, maksimalna snaga pogona je uvek dostupna kada je vozaču neophodna – na primer, da snažno ubrza iz krivina ili prilikom preticanja. Maksimalni električni pogon se uvek može zahtevati i često reprodukovati zahvaljujući visokim performansama regeneracije i punjenjem na zahtev. Nezavisni koncept baterije omogućava optimalan kompromis između maksimalne dinamike vožnje i savremene efikasnosti. Sve komponente su savršeno koordinisane: dobitak u performansama se može doživeti direktno.

 

Sedam AMG DYNAMIC SELECT režima vožnje “Electric”, “Comfort”, “Sport”, “Sport+”, “RACE”, “Slippery” i “Individual” precizno su konfigurisani za novu tehnologiju pogona i na taj način pružaju široko iskustvo vožnje – od visoko efikasnog do visoko dinamičnog. Režimi vožnje prilagođavaju važne parametre kao što su odziv pogonskog sistema i prenosa, karakteristika upravljanja, prigušenje sistema oslanjanja i zvuk. Režimi se mogu izabrati pomoću na posebnog prekidača na centralnoj konzoli ili AMG tastera na upravljaču.

 

Obično, performance hibrid kreće tiho (“Tihi režim”) u režimu vožnje “Comfort” kada je električni motor uključen. Na ekranu ispred vozača (instrument tabla), zelena “Ready” signalizira da je vozilo spremno za vožnju. Pored toga, snažan, prodoran “start-up” zvuk tipičan za AMG emituje se u unutrašnjosti preko zvučnika vozila kao akustična povratna informacija koja pokazuje spremnost za pokretanje. Blagi pritisak na pedalu akceleratora (gasa) je sve što je potrebno da se pokrene AMG Performance hibrid.

 

Prilikom vožnje potpuno na električni pogon, zakonski propisani sistem za upozoravanje AVAS (akustički sistem upozoravanja vozila) upozorava okolinu da se približava Performance hibrid. Specijalno komponovani niskofrekventni AMG zvuk koji zavisi od brzine kretanja, emituje se pomoću po jednog zvučnika na prednjoj i zadnjoj strani. Zvuk se takođe može čuti u smanjenom intenzitetuiI u unutrašnjosti, kao akustična povratna informacija za putnike. U Evropskoj uniji sistem je aktivan do 20 km/h, u SAD do otprilike 30 km/h. Nakon toga, zvuk polako postaje sve slabiji dok se ne dostigne brzina od oko 50 km/h.

 

Pri većim brzinama kretanja stranka može izabrati zvučni doživljaj između “izbalansiranog” i “moćnog” pomoću tastera za komandovanje zvukom u centralnoj konzoli ili na volanu (prepoznatljiv po simbolu frekventnog talasa): Prilikom vožnje na potpuno električni pogon generiše se diskretan ili snažan zvučni doživljaj. Kada se pokrene SUS motor, izabrano podešavanje utiče na zvuk izduvnog sistema. U svakoj situaciji jedna stvar ostaje ista: u svim uslovima, Performance hibrid je odmah prepoznatljiv kao AMG po svom zvuku.

 

“Električni” režim vožnje: Fokus je na doživljaju električne vožnje. Potpuno električna vožnja je moguća od mirovanja do 130 km/h, a SUS motor je uvek isključen. Mehanička veza sa AMG Performance 4MATIC+ komponentama znači da je pogon na svim točkovima uvek dostupan: Ako zadnji točkovi odjednom počnu previše da klizaju, snaga elektromotora se takođe prenosi na prednje točkove preko kardana o pogonskih osovina. Kada se baterija isprazni ili vozač zahteva veću snagu, inteligentna kontrola rada automatski prelazi na režim vožnje “Comfort”, a SUS motor se pokreće kako bi obezbedio traženi nivo snage.
“Comfort” režim vožnje: pokretanje vozila je uglavnom elektro pogonom. SUS Motor sa sagorevanjem i električni motor rade u skladu sa zahtevima vozača i situacije – električni pogon pri malim brzinama, na primer u stambenim naseljima ili u centru grada, hibridni pogon SUS i elektromotora na regionalnom putu i na autoputu. Sve u svemu, rezultat je harmoničan utisak vožnje uz optimizovanu potrošnju goriva, jednim delom zahvaljujući ranijem prebacivanju stepena prenosa AMG SPEEDSHIFT MCT-9G menjača. Sistemi oslanjanja i upravljanja su podešeni za bolji doživljaj udobnosti u vožnji. Fokus upravljanja sistemom je na energetskoj efikasnosti, kako bi potrošnja goriva i emisija izduvnih gasova bile što manje. Obeležja AMG sportskog duha i agilnosti su zadržana.

“Sport” režim vožnje: pokretanje vozila se vrši pomoću SUS motora i elektromotora i zavisi od situacije i interakcije ova dva pogona. Elektromotor obezbeđuje veći nivo podrške (boost). Doživljaj vožnje je sportskoj usled agilnije reakcije pedale gasa, kraćeg vremena promene stepena prenosa i ranijih promena u niži stepen prenosa. Podešavanja sistema oslanjanja I upravljanja su dinamičnija.

“Sport+” režim vožnje: pokretanje vozila se vrši pomoću SUS motora i elektromotora i zavisi od situacije i interakcije ova dva pogona. Još veća podrška (boost) elektromotora i performansi. Izuzetno sportski karakter zahvaljujući još agilnijoj reakciji na komandu pedalom gasa i ciljanoj promeni obrtnog momenta prilikom prebacivanja u viši stepen prenosa uz deaktivaciju cilindara za postizanje optimalnog vremena promene stepena prenosa. Povećana brzina rada motora u praznom hodu (ler) omogućava brže pokretanje. Još dinamičnije podešavanje sistema oslanjanja, upravljanja i pogona.
“RACE” režim vožnje: za visoko dinamičnu vožnju na zatvorenim trkačkim stazama. U ovom režimu, svi parametri su konfigurisani za maksimalne performanse. počevši od SUS motora i elektromotora i zavisi od situacije i interakcije ova dva pogona. Maksimalna snaga električnog pogona je obezbeđena za podršku SUS motoru tokom oštrih ubrzavanja. Velika snaga punjenja baterije u situacijama niskih zahteva za električnom energijom kako bi se obezbedile maksimalne električne performanse kada je to neophodno.

“Slippery” režim vožnje: optimizovan za klizave uslove na putu, sa smanjenom snagom i ravnom krivinom obrtnog momenta. Potpuno električna vožnja i podešavanje regeneracije su deaktivirani.
“Individual” režim vožnje: individualno prilagođavanje pogona, prenosa, AMG DYNAMICS, sistem oslanjanja, upravljanja i izduvnog sistema.

Kontrola dinamičkog ponašanja vozila takođe ima koristi od hibridnog pogona. Umesto intervencije kočenja od strane ESP®a, elektromotor može kontrolisati proklizavanje čim točak signalizira proklizavanje. Da bi se to uradilo, inteligentni kontrolni sistem smanjuje pogonski obrtni moment električnog motora koji se prenosi na točak preko diferencijala sa ograničenim klizanjem. Rezultat toga je da ESP® uopšte ne mora da interveniše, ili tek kasnije. Prednost: SUS motor može isporučivati većim obrtni moment, što poboljšava agilnost i efikasnost. Pored toga, snaga/energija koja se inače potroši/odbaci tokom kočenja može da se iskoristi za punjenje baterije.

 

Regeneracija je dostupna u četiri nivoa
Budući da je baterija visokih performansi uvek u optimalnom temperaturnom opsegu od oko 45 stepeni zahvaljujući direktnom hlađenju, regeneracija takođe može da se optimizuje – obično se baterija snažno zagreva pri visokoj snazi regeneracije, tako da regeneraciju energije treba ograničiti.

 

Regeneracija počinje kada vozač skloni stopalo pedale gasa/akceleratora, ili u režimu slobodnog kretanja (kočenja motorom) bez pritiska na pedalu kočnice. Tada elektromotor postaje generator i stvara jak kočioni obrtni moment – usled toga kočnice na točkovima su podvrgnute manjem habanju odnosno u zavisnosti od nivoa regeneracije i situacije u saobraćaju, uopšte ne moraju da se aktiviraju. Vozač može da izabere četiri različita nivoa regeneracije pomoću desnog tastera AMG volana. Ovo se primenjuje u svim režimima vožnje sa izuzetkom “Slippery”, a regeneracija energije je konfigurisana drugačije zavisno od režima vožnje.

 

Nivo 0: Vozilo se ponaša slično kao konvencionalni SUS motor sa manuelnim menjačem, gde se kvačilo otvara, i vozilo nastavlja da se kotrlja sa najmanjim otporom kada se pusti pedala za gas. Nivo regeneracije je veoma nizak i služi samo za održavanje napajanja vozila. Pošto je SUS motor isključen, gubici trenja u vozilu su svedeni na minimum.
Nivo 1: Ovo je standardna postavka pri kojoj je regeneracija već primetna vozaču, i odgovara približno usporavanju konvencionalnog SUS motora sa zatvorenim kvačilom.
Nivo 2: Jača regeneracija, pedala kočnice gotovo i ne mora da se koristi prilikom kretanja u saobraćaju.
Nivo 3: Maksimalna regeneracija energije, omogućava vožnju pomoću jedne pedale kao u električnom automobilu. U zavisnosti od situacije u vožnji, moguća je regeneracija više od 100 kW snage.
Posebna karakteristika RACE režima vožnje: Na trkačkoj stazi vozač želi da ostvari minimalno moguće vreme kočenja. U “RACE” režimu vožnje, regeneracija se automatski podešava na nivo 1 kako bi se omogućilo najproduktivnije ponašanje vozila koje je moguće u okviru fizičkih granica.
Još jedna prednost regeneracije je što vozilo ne ubrzava kada vozi niz strmu nizbrdicu. Sistem u takvoj situaciji radi kao motorna kočnica, i u isto vreme dodaje energiju u bateriju.

 

AMG 4.0-litarski V8 biturbo motor sa twin-scroll turbopunjačima
Kao novi vrhunski model u gami, AMG GT 63 S E PERFORMANCE svoje performanse dobija od AMG 4.0-litarskog V8 biturbo motora sa 470 kW (639 kS) sa maksimalnim obrtnim momentom od 900 Nm, koji je dostupan u širokom broju obrtaja od 2500 do 4500 rpm. Karakteristika motora je savršeno usklađena sa elektromotorom koji isporučuje svoj maksimalni obrtni moment od 320 Nm od samog starta.

 

Dva dvostruka turbopunjača jednim delom obezbeđuju veliku snagu motora tako što kombinuju optimalnu reakciju pri malim brzinama motora sa velikim povećanjem snage pri većim brzinama motora. Pored ovoga, kućište turbine je podeljeno na dva protočna prolaza kroz koje se izduvni gasovi kreću paralelno. U kombinaciji sa dve odvojene cevi u izduvnoj grani, to omogućena je pojedinačna kontrola momenta dejstva izduvnih gasova na točak turbine. Jedan vod je povezan na izduv prvog i drugog cilindra, a drugi na izduv trećeg i četvrtog cilindra. Cilj je sprečavanje da pojedinačni cilindri imaju nepovoljan efekat na gasni ciklus. Time se smanjuje pritisak izduvnih gasova i poboljšava razmena gasova.

 

Starter-generator sa kaišnim pogonom snabdeva pomoćne jedinice
Starter-generator sa kaišnim pogonom (RSG) kombinuje alternator i starter u jednoj komponenti i ima izlaznu snagu od 10 kW (14 kS). Pokreće SUS motor i obezbeđuje osnovno snabdevanje pomoćnih jedinica kao što su klima uređaji ili svetla za vožnju, na primer, kada je vozilo na semaforu i kada nivo punjenja visokonaponske baterije više nije dovoljan da podrži niskonaponski električni sistem. RSG izuzetno brzo reaguje jer je integrisan u 400-voltni visokonaponski električni sistem.

 

AMG RIDE CONTROL+ sistem oslanjanja je deo standardne opreme, sa širokim opsegom podešavanja između dinamičnog ponašanja i udobnosti

 

AMG RIDE CONTROL+ sistem oslanjanja se zasniva na više-komornom vazdušnom oslanjanju sa automatskom kontrolom nivoa, u kombinaciji sa prilagodljivim, elektronski kontrolisanim podesivim prigušenjem amortizera. Ovaj sistem oslanjanja je potpuno nov u AMG GT 4-door Coupé modelima: po prvi put se koriste dva tzv. ”ventila za olakšavanje pritiska”. Ovi potpuno promenljivi kontrolni ventili, se nalaze van amortizera i omogućavaju da se sila prigušenja još preciznije kontroliše zavisno od različitih uslova vožnje i režima vožnje: jedan ventil kontroliše prigušenje prilikom istezanja opruga, a drugi kontroliše prigušenje kada točak sabija. Faze oporavka i kompresije kontrolišu se nezavisno jedna od druge.

 

Inženjeri razvoja proširenjem raspona između minimalne i maksimalne vrednosti sile prigušenja čime je obezbeđena još veća fleksibilnost u projektovanju mapa ponašanja sistema oslanjanja. Zahvaljujući posebnom dizajnu ventila, amortizer brzo i osetljivo reaguje na promenu putnih površina i uslove vožnje.

 

Vozač može da izmeni osnovno podešavanje putem AMG DYNAMIC SELECT režima vožnje: pri dodiru dugmeta, karakteristike rukovanja se menjaju, na primer, od potpunog fokusa na dinamiku u vožnji u “Sport+” režimu do ugodnog krstarenja u postavci “Comfort”. Pored toga, podešavanje se može podesiti u tri nivoa nezavisno od režima vožnje putem namenskog dugmeta. AMG Performance hibridi takođe imaju integrisani AMG DYNAMICS sistem kontrole dinamike vozila. On utiče na kontrolne strategije ESP-a® (Elektronski program stabilnosti), pogon na sve točkove i elektronski kontrolisani ograničeni slip zadnji razlikuje. Na taj način se povećava agilnost bez negativnog uticaja na stabilnost vozila.

 

Posebno je vredno pomenuti:
AMG DYNAMICS određuje kako vozilo treba da reaguje. Sistem koristi dostupne senzore, između ostalog, da utvrdi brzinu, lateralno ubrzanje, ugao upravljanja i brzinu obrtanja oko vertikalne ose. Zahvaljujući primeni principa inteligentne pilot-komande, moguće je predvideti kako vozač želi da se vozilo ponaša, na osnovu postupaka vozača i podataka sa senzora. Pravila dejstva su prilagođena dinamičkoj vozačkoj kompetentnosti vozača – bez ikakvih primetnih ili ometajućih intervencija sistema. Vozač dobija veoma autentičan osećaj vožnje sa dinamikom visokog skretanja i optimalne trakcije, kao i visokom stabilnošću i predvidljivim rukovanjem. Čak i iskusni vozači dobijaju optimalnu pomoć, a da ne osećaju da su pod pokroviteljstvom sistema.

 

AMG DYNAMICS “Basic” se dodeljuje “Comfort” i “Electric” režimu vožnje. Podešavanja rezultiraju veoma stabilnom vožnjom sa visokim nivoom prigušenja obrtanja vozila oko vertikalne ose.
“Advanced” se aktivira u “Sport” režimu. Vozilo ostaje neutralno izbalansirano. Smanjeno je prigušenje obrtanja oko vertikalne ose i ujedno je povećana agilnost kako bi se podržali dinamički manevri ako što je vožnje krivudavim regionalnim putevima.
“Pro” (skraćenica za “Professional”) je deo “Sport+” režima. U “Pro” podešavanjima vozač dobija još veću pomoć za dinamičke manevre vožnje dok se agilnost i povratne informacije sa puta prilikom skretanja dodatno pojačavaju.
“Master” je uparen sa režimom vožnje “RACE”. “Master” mod je usmeren na vozače koji žele da iskuse dinamiku i uživanje u vožnji na zatvorenim trkačkim trakama. “Master” nudi malo veći balans vozila, direktnije upravljanje i agilnije ponašanje u skretanju. Na taj način “Master” obezbeđuje maksimalnu agilnost i optimalno iskorišćava dinamički potencijal “S” verzije. Da bi aktivirao režim “Master”, vozač mora da koristi zasebno dugme na centralnoj konzoli da bi prebacio ESP® na ESP® SPORT režim rada ili na ESP® OFF.
U režimu vožnje “Individual”, vozači mogu sami da postave AMG DYNAMICS nivo “Basic”, “Advanced”, “Pro” i “Master”.

 

Dobra kontrola i otpornost na gubitak karakteristika: AMG keramički kompozitni kočioni sistem visokih performansi
Ne postoje nikakvi kompromisi kada su kočnice u pitanju: U skladu sa ekstremnim vrednostima snage i povezanim performansama, AMG keramički kompozitni kočioni sistem visokih performansi sa kočnim čeljustima u bronzanoj boji i 6-klipova napred i sa plivajućim kočnim čeljustima sa jednim klipom nazad su deo standarda. Kočioni sistem je prilagođen visokoj dinamici vožnje, i većih je dimenzija nego u modelima samo sa SUS motorom: karbon-keramički kočioni diskovi imaju dimenzije 420 x 40 milimetara na prednjoj osovini i 380 x 32 milimetra na zadnjoj osovini. Kočioni sistem impresionira veoma kratkim rastojanjem kočenja kao i maksimalnom stabilnošću i otpornošću na gubitak karakteristika kočenja tokom teških uslova korišćenja. Osim toga, laki materijal štedi smanjuje dodatnu težinu i ujedno smanjuje neoslonjene mase.

 

Komforne karakteristike sistema uključuju pomoć pri kretanju na uzbrdici i pripremu/zagrevanje diskova za kočenje u uslovima velike vlage na putu. Kada je kontakt na vozilu isključen, a vozilo je u mirovanju, menjač automatski prebacuje prenos u poziciju “P”. Takođe, električna parking kočnica se automatski oslobađa prilikom pokretanja vozila.

 

Novi ambasador brenda will.i.am i marketinšku kampanju: “Sve samo ne tih”

Mercedes-AMG takođe probija novi teren u komunikaciji novog hibridnog modela. Američka globalna zvezda i preduzetnik “will.i.am” delovaće kao dugoročni partner i ambasador brenda za vozila “Future of Driving Performance” sa elektrifikovanim pogonskim sistemom. Suosnivač i frontmen Grupe Black Eyed Peas, muzičar, producent i tehnološki preduzetnik dobitnik je sedam Gremi nagrada, Emi nagrade, CLIO nagrade i počasnog kolegijuma iz Institucije za inženjerstvo i tehnologiju (IET).

 

Ali to nije sve: will.i.am je pravi ljubitelj automobila koji opsežno modifikuje svoja privatna vozila sa visokim nivoom tehničkog i estetskog razumevanja. On ima oštro oko za inovacije koje premošćavaju jaz između kulture i tehnologije. On nastoji da poboljša stvari do poslednjeg detalja, produži granice i preispituje prihvaćene dok se ne pronađe optimalno rešenje – baš kao i Mercedes-AMG tim prilikom razvoja modela visokih performansi i sportskih automobila. Dugoročno partnerstvo između kompanije Will.i.am i Mercedes-AMG fokusirano je na projekte koji se odnose na elektrificirajući budućnost kompanije i muzičke teme.

 

Novi AMG GT 63 S E PERFORMANCE prenosi DNK AMG Driving Performance u naelektrisanu budućnost. U skladu sa tim, “Sve, samo ne tih” je suštinska tema i tvrdnja o uvodnom filmu za predstavljanje novog modela. Centralni deo prezentacije je film od 60 sekundi koji su osmislili i režirali britanski fotograf i režiser Rankin u vidu sofisticirane međuigre karakteristika koje dele dva učensika koji menjaju “igru” will.i.am i AMG GT 63 S E PERFORMANCE.

 

[1] Prema WLTP. Tehnički podaci o potrošnji goriva, snazi, obrtnom momentnu I performansama u ovoj publikaciji su provizioni i utvrđeni interno u skladu sa primenljivom metodom sertifikacije. Potvrđene TÜV cifre, EC odobrenje i sertifikat o usaglašenosti sa zvaničnim podacima još nisu dostupni. Moguće su razlike između navedenih i zvaničnih podataka.

 

 

izvor: autoexclusive.rs