Jedan McLaren F1 model iz 1995.godine, prodat je po rekordnoj ceni od 20.47 miliona dolara prošlog meseca, tokom veoma uzbudljivog aukcijskog događaja…

 

Klasični mclaren f1 postao je najskuplji polovnjak ove godine
foto: robbreport.com

 

Neverovatna cena učinila je ovaj automobil najskupljim F1 svih vremena, dok takođe predstavlja i najskuplje aukcijski prodato vozilo ove godine. Uprkos finansijskoj nezavisnosti koju je nametnula pandemija korona virusa, tržište klasičnih automobila ostalo je snažno kao i ranije. Sve oči su bile uprte u F1 ulično legalni model, koji je posmatran kao barometar generalnog tržišta, a očekivano je da će se prodati po ceni većoj od 15 miliona dolara.

 

Klasični mclaren f1 postao je najskuplji polovnjak ove godine
foto: robbreport.com

 

Anonimni kupac je na kraju platio 20.47 miliona dolara uključujući i takse za ovo besprekorno vozilo, što je vrlo lako oborilo rekordnih 15.62 miliona dolara koliko je plaćeno za ulično legalnu verziju superautomobila 2017.godine i 19.8 miliona dolara koliko je plaćeno za varijantu LM specifikacija pre dve godine.

 

Klasični mclaren f1 postao je najskuplji polovnjak ove godine
foto: robbreport.com

 

F1 mnogi smatraju prvim hiperautomobilom, a sa samo 106 konstruisanih jedinica između 1992. i 1998.godine, smatra se najcenjenijim u svetu. Ovaj primerak, sa šasijskim brojem 029, dvadeset peti je od šezdesetčetiri ulično legalne verzije, kako navodi aukcijska kuća koja je bila zadužena za prodaju. Finiširan je Creighton Brown bojom, koja je akcentovana elegantnim svetlobraon i oker enterijerom. Originalno prodat kolekcionaru iz Japana, automobil je i dalje u “fabričkom stanju” i ima samo 390 kilometara na odometru.

McLaren je konstruisao 106 jedinica F1 automobila, od kojih je njih 64 u originalno ulično legalnim specifikacijama. Dizajnirana od strane Gordona Marija, F1 linija koristila je srednje montirane V12 motore zapremine 6,1 litar, koji stvaraju 618 ks i 650 Nm obrtnog momenta. Ova snaga usmeravana je ka zadnjoj osovini putem šestostepenog manualnog menjača.

 

Klasični mclaren f1 postao je najskuplji polovnjak ove godine
foto: robbreport.com

 

Zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi egzotičnih materijala kao što su ugljenična vlakna, kelvar, titanijum, pa čak i zlata, ovaj F1 model težak je oko 1.240 kg, što je u kombinaciji sa vrhunski dizajniranom aerodinamičnom karoserijom sasvim dovoljno za kreiranje nestvarnih cifri performansi. Sa potvrđenom maksimalnom brzinom od 386,4 km/h, F1 automobil ostaje najbrži model sa motorom unutrašnjeg sagorevanja do današnjeg dana.

 

“Neverovatno smo ponosni što smo mogli da predstavimo izuzetni F1 na aukciji i večeras, tržište je potvrdilo neverovatnu nadmoć ovog automobila. Ova prodaja bila je istorijski momenat ne samo za našu aukcijsku kuću, već i za McLaren istoriju, kao i za industriju automobila u celini”, objašnjava predsednik aukcijske kuće i njen osnivač, Dejvid Guding.

 

izvor: autoexclusive.rs / robbreport.com