Proizvođači automobila planiraju da do 2030. godine potroše 515 milijardi dolara za razvoj električnih vozila i baterija, kako bi podstakli napuštanje benzinaca i dizelaša, i ispunili ciljeve dekarbonizacije. Što se tiče obima ulaganja, za sada prednjači Folksvagen.

 

Pre manje od tri godine Rojtersova analiza, koja se kao i nova temelji na objavljenim namerama ovih firmi, pokazuje da auto-kompanije planiraju da potroše 300 milijardi dolara na električna vozila i povezane tehnologije. Ipak, sklonost ka nultim emisijama ugljenika u gradovima kao što su London i Pariz, te zemljama od Norveške do Kine, ističu hitno “intervenisanje” u pogledu investiranja.

 

Ulazu silne milijarde u e-vozila
Foto: Folksvagen

 

Analiza pokazuje da proizvođači automobila planiraju da ulože oko 515 milijardi dolara u narednih pet do deset godina na razvoj i proizvodnju vozila na baterije i napuštanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali, industrijalci i analitičari su zabrinuti da bi bez značajnih dodatnih podsticaja i većih ulaganja u punjače i kapacitet mreže – potražnja za električnim vozilima mogla biti daleko ispod sadašnjih agresivnih ciljeva, piše 24sata.hr.

 

Osim Rojtersove postoje i druge analize, a jedna od njih – koju predočava konsultantska firma “AlixPartners” – pokazuje da će ulaganja auto-industrije u električna vozila do 2025. godine dosegnuti 330 milijardi dolara. Prema “AlixPartners”-u, 2020. godine su svi svetski proizvođači automobila zajedno potrošili gotovo 225 milijardi dolara na kapitalne izdatke i istraživanje i razvoj.

 

Britanska agencija, pak, navodi kako se čini da je Tesla, najveći globalni proizvođač električnih vozila, jedini koji prodaje gotovo svako vozilo koje proizvede i priprema nove “giga fabrike”, vredne više milijardi dolara u blizini Berlina i Ostina.

 

One će značajno povećati proizvodni kapacitet.

U međuvremenu, raste politički i regulatorni pritisak na proizvođače da tokom sledećih 10 do 15 godina počnu s postupnim ukidanjem proizvodnje vozila na fosilna goriva, uključujući benzinsko-električne hibride, te da povećavaju proizvodnju potpuno električnih modela. Brojne zemlje, od Singapura do Švedske, najavile su zabranu prodaje novih vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030, a Džo Bajden kaže kako želi da 40 do 50 posto prodaje automobila do 2030. godine – upravo čine električna vozila.

 

Što se tiče obima ulaganja, za sada prednjači Folksvagen. Nemački gigant predvodi ostatak industrije, sa više od 110 milijardi dolara uloženih u električna vozila i baterije do 2030. godine. Ulaganja VW-a, kao i mnogih njegovih konkurenata, usmerena su na poboljšanje raspona i performansi baterija i snižavanje cene e-vozila, kao i na proširenje proizvodnje baterija i e-automobila.

 

VW, Daimler i BMW planiraju da potroše ukupno 185 milijardi dolara do 2030. godine, dok američki proizvođači automobila GM i Ford očekuju da će potrošiti gotovo 60 milijardi dolara do 2025. godine. Kineski proizvođači, predvođeni lokalnim partnerom VW-a i GM-a – SAIC Motor-om, najavili su više od 100 milijardi dolara ulaganja tokom naredne decenije.

 

Japanci, doduše, znatno zaostaju, te su Honda, Tojota i Nisan do sada objavili plan ulaganja u električne automobile i baterije u ukupnom iznosu od 40 milijardi dolara.

 

izvor: Telegraf Biznis