Poznata nemačka tjunerska kuća ABT Sportsline predstavila je svoje viđenje atraktivnog krosovera Cupra Formentor koji sada oslobađa 370 konjskih snaga.

 

Cupra Formentor ABT Sportsline
Foto: ABT Sportsline

 

Prvi potpuno autentični model brenda Cupra koji nije potekao od već postojećeg SEAT-ovog modela – krosover Formentor, za veoma kratko vreme je postigao veliku popularnost, pre svega zbog atraktivnog izgleda, ali i snažne pogonske jedinice u vrhunskom izdanju.

 

No, očigledno da mesta unapređenjima ima još uvek, pa je poznata nemačka tjunerska kuća ABT Sportsline prikazala svoje viđenje ovog modela, koji je pretrpeo minimalne vizuelne izmene, ali je zato pogonska jedinica značajnije unapređena.

 

Cupra Formentor ABT Sportsline
Foto: ABT Sportsline

 

Umesto standardnih 310 konjskih snaga koliko isporučuje poznati 2,0-litarski TSI turbo benzinac (EA888), nakon ABT “tretmana”, Formentor raspolaže sa 370 “konja”, dok je obrtni moment porastao sa 400 na 450 Nm. Logično, popravilo se i ubrzanje od 0 do 100 km/h, i to sa 4,9 na 4,6 sekundi.

 

Uz to, dostupan je i ABT-ov izduvni sistem sa četiri mat crne izduvne cevi, prečnika 102 milimetara, koji dodatno naglašava “grmljavinu” pomenutog turbo benzinskog motora. Da se sve ne završi samo na povećanju snage, ABT je obezbedio i unapređeno oslanjanje sa 35 milimetara kraćim oprugama. Treba napomenuti i da je u razvoju aktivnog oslanjanja učestvovao je i Matijas Ekstrom, poznati DTM i RallyCross vozač.

 

Cupra Formentor ABT Sportsline
Foto: ABT Sportsline

 

Tu su i novi ABT Sport GR naplaci od 20 inča, dok su opciono dostupni i FR naplaci istih dimenzija ili ABT DR i ER-C u nešto “skromnijeg” prečnika od 19 inča.

 

Cene svih ovih unapređenja koja ABT Sportsline nudi dostupne su na upit, u zavisnosti od toga koji paket kupac odabere.

 

izvor: telegraf.rs / TopSpeed