Nova fabrika, u koju će biti uloženo 4,6 milijardi dolara, trebao bi da počene sa radom 2024. godine u gradu Čangčuen, u kome još od 1991. radi fabrika FAW-Volkswagen.

 

Poznati nemački proizvođač luksuznih automobila Audi, čiji su modeli posebno omiljeni na našim prostorima, planira da udruži snage sa najstarijim kineskim proizvođačem automobila – kompanijom FAW, sa kojom će ubuduće zajednički proizvoditi luksuzne električne automobile za najveće tržište na svetu.

 

Audi udruzuje snage sa Kinom
foto: Audi

 

Kao treći po veličini kineski proizvođač automobila, FAW nastoji da na domaćem tržištu ojača svoju poziciju u žestokoj konkurenciji kompanija Geely i SAIC. Zbog toga planira da zajedno sa Nemcima izgradi novu fabriku u kojoj će se proizvoditi električni automobili sa prepoznatljivim znakom “četiri prstena”.

 

Fabrika u koju će biti uloženo 4,6 milijardi dolara trebao bi da počene sa radom 2024. godine u gradu Čangčuen, u severoistočnoj kineskoj pokrajini Đilin. U istom gradu, inače, još od 1991. godine radi fabrika FAW-Volkswagen, koja proizvodi Volkswagen i Audi modele za kinesko tržište.

 

Audi i Volkswagen će imati 60 odsto udela u zajedničkom ulaganju, dok će preostalih 40 procenata biti u vlasništvu FAW-a, prenosi BBC.

 

Kina je, inače, najveće inostrano tržište čuvenog “gospodara prstenva”, na kome je Audi 2020. godine prodao više od 700.000 automobila. Plan kompanije iz Ingolštata je da električna vozila do 2025. godine čine trećinu ukupno prodatih Audija u Kini.

 

izvor: telegraf.rs