Iako je prodaja novih automobila opala za oko 25 odsto, broj polovnih vozila uvezenih u Srbiju je ostao gotovo isti

 

Prosečna starost vozila u Srbiji iznosi 17 godina. Prodaja novih vozila je opala za oko 25 odsto, ali broj polovnih vozila uvezenih u Srbiju ostao gotovo isti.

 

Međutim, ukoliko se pooštri regulativa u vezi sa tehničkom ispravnošću vozila, može doći do smanjenja uvoza starijih vozila, smatra Aleksandra Graovac iz Srpske asocijacije uvoznika automobila.

 

Starost automobila u Srbiji zabrinjavajuca
Foto: Tanjug

 

Govoreći za televiziju N1 o aktuelnom problemu zagađnja, novim propisima o emisijama izduvnih gasova i popularizaciji električnih vozla, Graovac je rekla da automobilska industrija jeste zagađivač, ali ne jedan od najvećih.

 

– Automobilska industrija godinama radi na tome da se emisije izduvnih gasova koje proizvode automobili smanjuje. To je problem kod starijih vozila kod kojih je ta emisija nekontrolisana – kaže Graovac i podseća da se automobilska industrija obavezala da će do 2030. godine smanjiti emisije izduvnih gasova za 60 odsto.

 

– Jako je teško da se to ispuni ukoliko se ne okrene drastično proizvodnji ekološki podobnijih vozila tj. vozila sa manjom emisijom izduvnih gasova – ocenjuje ona.

 

Zato ističe da je uredba Ministarstva životne sredine o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila pozitivan korak.

 

– Ali i dalje ne možemo očekivati veću prodaju, recimo, električnih vozila zbog toga što infrastruktura ne prati taj deo – kaže Aleksandra Graovac i dodaje da je potrebno preispitati i sistem registracije.

 

 

Izvor: Telegraf.rs / N1)