Ford će svojim kupcima nuditi inkorporirane Googleove aplikacije, uključujući mape i glasovnu tehnologiju te kompanije…

 

Giganti udružuju snage: Ford dobija Android podrsku
Foto: Ford

 

Kompanija Ford Motor će koristiti softver, veštačku inteligenciju (AI) i računarstvo u oblaku (engl. cloud computing) koje nudi Google za razvoj novih usluga za potrošače i modernizaciju internog poslovanja.

 

U okviru šestogodišnjeg sporazuma o partnerstvu, proizvođač automobila sa sedištem u Dirbornu, u američkoj državi Mičigen, ugrađivaće Android operativni sistem u svoja vozila Ford i Linkoln počevši od 2023. godine, izveštava Rojters.

 

Ford će svojim kupcima nuditi koriscenje Googleovih aplikacija, uključujući mape i glasovnu tehnologiju. Automobilski gigant će takođe primenjivati i Googleovu AI tehnologiju kako bi poboljšao efikasnost u razvoju vozila, lanca snabdevanja i proizvodnih operacija, saopštile su dve kompanije.

 

Ford i Google će takođe formirati grupu, Tim Apšift (Team Upshift), koja će se baviti istraživanjem upotrebe podataka za razvoj novih modela maloprodaje, kreiranjem novih ponuda za buduće vlasnike vozila i drugim uslugama za Fordove kupce.

 

Podaci o Fordovim kupcima neće biti predati Google-u ili Google-ovim oglašivačima, rekao je Fordov potpredsednik za strategiju Dejvid Mekleland na telekonferenciji za medije.

 

Izvor: (Telegraf.rs/Tanjug)